петък, 11 декември 2015 г.

10 книги за любителите на Хари Потър

Да пораснеш с поредицата за Хари Потър е само по себе си магическо. Толкова вълшебно преживяване, че голяма част от нас планират да прочетат поредицата на децата си или на по-малките си братя и сестри. Защото всеки заслужава такова преживяване.

Но когато прочетеш и последната страница от вълнуващата история за Хари, накъде продължаваш след това? Не е тайна, че прочитайка толкова прекрасна книга, в сърцето на всеки четящ оставя огромна празнина.

В началото ни изглежда невъзможно да намерим книга с подобна тематика. Но ако търсим малко по-усърдно, ще открием доста сходни сюжети и интересни и завладяващи истории.

Дж.К. Роулинг ни научи на много важни неща за семейството, приятелството, любовта, доброто. Ако ви липсват, Градски дами ще ви предостави 10 заглавия много близки до темата. Със сигурност ще се харесат на любителите на Хари Потър. А и защо не си ги вземете още сега, по време на панаира на книгата в НДК? Любезните хора на всеки щанд ще ви помогнат с каквото могат. Коледа идва, изпълнете едно свое желание, направете животът по-цветен и красив. А защо не и да подарите някоя от тези прекрасни магически книги на близък човек?
И така, ето и заглавията:


1. Патрик Ротфус - Името на вятъра (ИК "Прозорец")


Името на вятъра е история за млад мъж, който се превръща в най-известния магьосник, който светът ще познае. Това сигурно звучи доста познато за феновете на Хари Потър. Квоте е сирак и брани своето градче, след което постъпва в училище по магия. Ротфус създава един по-различен свят, отколкото този в Хари Потър. Версията му за магическия свят е за възрастни. За сигурност историята ще ви грабне и потопи в своя свят от магия и вълшебство. Историята се води от името на младия магьосник. И според критиците, Ротфус има безспорен талант в този жанр.


2. Лев Гросмас - "Колеж за магьосници" ( ИК "Софтпрес")



Тази книга смело можем да наречем "Хари Потър открива Нарния". Тя е модерен фентъзи роман за феновете на магията. И е прекрасес пример за силата на книгите и факта, че могат да те отнесат навсякъде. 


3. Дона Тарт - "Щиглецът" (ИК " Еднорог")


Романът е определян като ново явления в литературата. И макар да няма магия в истинския смисъл на думата, самото четене е магнетично. 


4. Орсън Скот Кард - "Играта на Ендър ( ИК " Ера")


Книгата се смята за знакова от жанра за последните десетилетия. Романът е една история за общуването и човешките взаимоотношения. Земята е нападната от по-развита цивилизация. Едва се спасява от глобално унищожение. За да успеят да спасят планетата си, Международният флот е принуден да обучава деца. Сред тях изпъква 6-годишният Ендър, който се оказва единствената надежда на човечеството за спасение.


5. Нийл Геймън - " Никога, никъде, никой" (ИК " Бард")



Геймън притежава качеството да накара читателите да повярват и в най-невъзможното. По това си прилича с Роулинг.  Книгата ще ви завладее, както не сте били разтърсвани от Хари Потър насам. Ричърд не знае много неща за живота, но един ден всичко се променя. Той бива всмукан в подземния свят без никакво обяснение. Оттам започва неговото приключение.


6. Ерика Джохансен -  "Кралицата на Тиърлинг" (ИК "Бард")



„Кралицата на Тиърлинг“ е дебютният роман на Ерика Йохансен. Действието се развива в 24. век и е първият роман от замислената фентъзи трилогия.Пристрастяващ дебют, който съчетава наративния устрем на „Игрите на глада“ с политическата интрига на „Игра на тронове“... Предстои филм по книгата от блестящия екип на „Хари Потър“!
Рандъм Хаус


7. Сузана Кларк -  "Джонатан Стрейндж и Мистър Норел" (ИК " Прозорец")


"Джонатан Стрейндж и мистър Норел" е смятана за  най-добрият английски роман, писан през последните седемдесет години. Това е огромна книга, изпълнена с хора, с които е удоволствие да се срещнем, със събития и места, които бихме желали да посетим отново, истинска наслада до край. Когато затворих книгата, единственото ми съжаление беше, че не е два пъти по-дълга" споделя  Нийл Геймън. 
Годината е  1806 и голяма част от хората вече не вярват в магията.Когато Господин Норел открива своите сили, при него се появява  по-млад магьосник и се превръща в негов ученик. Но не след дълго младият магьосник е привлечен от тъмната сила. Започва сериозна битка между тъмнината и светлина, която ще се хареса на феновете на Хари Потър.  

8. Джаспър Форд - "Случаят Еър" (не е издадена на български, но винаги може да я потърсите във фен превод или да почетете оригинала, като упражните езика си.)

1985 година във Великобритания. Но не онази Великобритания, която всички обичаме и познаваме. Клониране и пътуване във времето и сериозно внимание върху литературата. Изглежда невероятно да живееш тогава, нали? Но  не е така! Лондон е на практика полицейски град, където всеки може да се загуби в света на книга или поема. А героите от книгите могат да се появят свободно в реалния свят и да правят каквото си искат.Тази книга ще грабне вниманието ви и ще спечели сърцето ви. 


9. Дейвид Мичъл - "Облакът Атлас" (ИК " Прозорец")


Писането на Мичъл наподобява това на Роулинг. В "Облакът Атлас" са разказни истории на няколко души едновременно, които прекосяват страни, поколения и светове по магически начин. Четейки "Хари Потър", не спираме да се питаме, как го е направила, как е успяла да създаде това? Същото е и с книгата на Мичъл - завладяваща, магическа, чудновата. 

10. Карен Ръсел - " Домът за момичета отгледани от вълци Света Луция" (не е преведен на български език).

Ръсел създава интересни и живи образи, а описанията и историите само ще ви въвлекат по-дълбоко в историите и самите вие ще заживеете в тях.  Ако сте погълнати от книга заради нейното заглавие и корица, никога няма да бъдете разочаровани от това, което се крие между страниците. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар