вторник, 6 октомври 2015 г.

6 предложения за есенни разходки край София


Есента е прекрасен момента за разходка сред природата.
Ако и вие се чудите накъде да поемете през почивните есенни дни, предлагам ви няколко идеи за разходки край София.


  • Панчарево

    Близо е, може да се разходите около езерото, да покарате водно колело, да се наслаждавате на топлото есенно слънце.
    Ако обичате излетите, възползвайте се от множеството полянки, които предлага мястото.
  • Витоша
Разходка из Витоша винаги е подходяща, стига да не е дъждовно. Планината предлага чист въздух и възможности за туризъм. Ще се почувствате отпочинали и заредени, ще направите снимки на София отвисоко. Стигайки до Копитото, може да си починете и да се насладите на почивния ден в добра компания, връщайки се назад във времето.
Витоша предлага и възможност за пикник, разходка до Боянския водопад, Боянското езеро, Златните мостове и др.







  • с. Бов и Вазовата екопътека




    На 60 км, от София по посока Своге се намира Искърското дефиле. Това е едно невероятно място за разходка и еко туризъм. Ако имате възможност да идете там от сутринта, тъй като преходът до водопада Скакля отнема няколко часа. Теренът е определен към лек, но зависимост от времето  би могло да е по-трудно, ако е ветровито. Самата екопътека лъкатуши по дефилето и разкрива невероятни гледки към целия каньон. Величествено е. Водопадът пък е много висок, но за да го видите в пълната му красота е необходимо да е през пролетта. Есента и лятото е пресъхнал.


    Стигайки до върха, пред очите ви ще се отвори зеленина и цялото дефиле. Скалите, небето, дърветата и едно безкрайно спокойствие. Тогава разбирате, че си е струвало дългото ходене. Не забравяйте да се въоръжите с търпение, много вода и храна. 


  • с. Костенец/Вили Костенец
         Село Костенец се намира на около 50 км. от София по посока Пловдив. Самото село        предлага възможност за балнеолечение. Има няколко водопада. Единият е още в центъра на  селото, където има обособен кът за отдих с няколко пейки. 



 Същинският преход започва по асфалтов път след моста по посока хижа Гургулица. Ако сте  без кола, преходът в едната посока ще е около 1,5 ч. до 2 ч. С кола се стига бързо. След  хижата има  4 км. до водопада, който си струва гледката. Преходът до него е малко по-тежък, тъй като теренът не е равен. Ако обаче сте екипирани и подготвени, няма какво да ви изплаши. 
Мястото предлага много възможности за отдих. Прекрасни поляни за пикник и различни спортове и игри.




  • Крушунските водопади и Деветашката пещера

    Ако имате желание да идете до Ловеч, Крушунските водопади ще ви изненадат. Трябва да тръгнете по-рано, за да стигнете, тъй като от София по магистралата е около 100 км, След това до самото село има още около 20. Село Крушуна предлага много приятни занимания за почивен ден. Водопадите са няколко, винаги има много туристи, но гледката е невероятна. Спокойствието лъха отвсякъде. В началото, където е паркингът, има заведения, които предлагат местни деликатеси. 

   Деветашката пещера се намира много близо до с. Крушуна. Задължително я посетете. В нея има най-голямо разнообразие от прилети в България.











  • с. Белчин и Цари Мали град

    Село Белчин се намира на около 50 км. от София. Там се намира и крепостта Цари Мали град. Тя е въстановка от 15. век. Мястото крие много история и култура. Има предмети от древността и сякаш магията витае във въздуха. Има експозиция на различни предмети, използвани от древността. Мотото на проекта е "Една легенда оживява". И макар да е на само 2 г., мястото се радва на много посетители.




Няма коментари:

Публикуване на коментар